Waarom sociale media blauw kleuren voor Sudan

Als je Instagram of Twitter afgelopen dagen geopend hebt, kan het bijna niet anders dan dat je een aantal blauwe (profiel)foto’s bent tegengekomen. Social media gebruikers verruilen hun profielfoto’s massaal voor de kleur blauw om solidariteit te tonen met de demonstranten in Sudan. Begin vorige week kwamen er meer dan honderd burgers om het leven toen een protest in de hoofdstad Khartoum werd neergeslagen door de RSF.

Er wordt gedemonstreerd tegen de militaire overgangsraad die het sinds twee maanden in Sudan voor het zeggen heeft. In april werd de voormalige leider van Sudan, Omar al-Bashir, afgezet door het leger en gearresteerd, na maanden van protesten tegen zijn dertigjarige bewind. Bashir is inmiddels aangeklaagd voor corruptie, maar de militaire overgangsraad regeert nog steeds in Sudan en het lijkt er niet op dat hier snel verandering in zal komen. Dit tot woede van de demonstranten die bang zijn dat dit er voor zorgt dat de partij van Bashir hierdoor toch nog aan de macht zal blijven, in plaats van de partij van de demonstranten.

Een van de slachtoffers die bij de protesten om het leven kwam was Mohamed Mattar, zijn favoriete kleur was blauw. De 26-jarige engineer werd doodgeschoten op 3 juni door de aanval van de RSF (een paramilitaire groep, geleid door een belangrijk lid van de militaire overgangsraad die het op dit moment voor het zeggen heeft in Sudan). Mattar werd doodschoten toen hij twee vrouwen probeerde te beschermen tijdens de aanval op het protest kamp net buiten het militaire hoofdkwartier.

Nederlands Nederlands English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Español Español