Ook cyberzwendel rondom het coronavirus krijgt flinke boost

SophosLabs, het onderzoekslab van Sophos, heeft ontdekt dat door het gebruik van ‘COVID-19’ en ‘coronavirus’ in domeinnamen het aantal spamberichten, phishing-aanvallen en malware flink omhoog is geschoten. De hoeveelheden e-mailscams zijn de afgelopen week bijna verdrievoudigd. En de aanvallers doen zich ook steeds meer voor als de World Health Organization.

Spamvolume: Honderden miljarden

Het geschatte, wereldwijde spamvolume ligt op honderden miljarden; twee tot drie procent daarvan is inmiddels COVID-19 gerelateerd. Cybercriminelen staan er inmiddels om bekend in te spelen op de actualiteit, en slaan toe wanneer een wereldwijd probleem zich aandient in het nieuws. Wanneer een recente gebeurtenis een effectiever lokaas blijkt, schakelen ze daar weer op over.

Deze week nog gebruikten cybercriminelen valse logistieke e-mailberichten om nietsvermoedende slachtoffers ervan te overtuigen een bijlage te openen en hun computers te infecteren met het Kryptik-trojan. Nu doet de hoofdmoot van de e-mail alsof het afkomstig is van erecruit@who.int met ‘Health Issues’ in de bijlage. Beide zijn afkomstig van dezelfde crimineel.

email-scams-corona

Nederlands Nederlands English English Français Français Deutsch Deutsch Italiano Italiano Español Español